Înapoi la proiecte

Dacă sunt probleme, trebuie să găsim soluții!

Programul s-a desfasurat intre 11 mai – 17 septembrie, 2006 in orasul Ocana Mures, judetul Alba.

Beneficiari

Beneficiarii directi ai programului au fost tineri , tinere, cadre didactice, parinti , respectiv copiii de la casele de copii si un grup de copii facand parte din familii nevoiase, comunitatea care a fost informata despre actiunile voluntarilor prin radio “Delta“ , un post de radio local.

Obiectivele programului

  1. Realizarea unui studiu in perioada 11-17 mai 2006, de catre 31 de voluntari, pe un esantion reprezentativ de 395 de tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 19 ani, privind posibilitatile si preferintele de petrecere a timpului liber.
  2. Formarea-informarea a 30 de tineri , asupra avantajelor voluntariatului, a managementului de proiect, pe parcursul a 2 saptamani, timp de 20 de ore.
  3. Cresterea participarii tinerilor din 2 licee din Ocna Mures, la identificarea problemelor , dezbaterea si cautarea de solutii pentru ameliorarea problemelor identificate in localitate, prin stimularea de a-si transmite unii altora, cunostintele însuşite prin învăţare experienţială.

Parteneri

Liceul Teoretic „Petru Maior” și Fundația „Sanctuary” din localitatea Ocna Mureș

Descriere

Programul nu a avut finanțare.

Resursele locale atrase au constat in resurse umane, spatiile necesare, calculatoare, internet.

A demarat prin studiul realizat in perioada 11-17 mai 2006, de catre 31 de voluntari, pe un esantion reprezentativ de 395 de tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 19 ani, care a scos in evidenta o acuta lipsa de informatii privind posibilitatile de petrecere a timpului liber si dezinteres in ceea ce priveste implicarea lor in actiuni care sa-l ajute sa-si descopere potentialul.

Din acest studiu a reiesit atat nevoia de informare asupra avantajelor pe care le poate oferii voluntariatul in procesul de dezvoltare personala cat si nevoia de formarea pe notiunile de baza asupra a ceea ce inseamna un proiect.

Cursurile au fost astfel organizate astfel incat tinerii au putut sa beneficieze de cunostintele si experienta noastra. Am incercat sa le transmitem ceea ce noi am invatat de la altii si prin experienta proprie. Prin lucru interactiv pe grupe si feed-back constructiv, s-a reusit, spunem noi, dinamizarea tinerilor.

Cursantii, participand in perioada derularii programului la un concurs de microproiecte, au obtinut o finantare in valoare de 370 de Euro, pentru miniproiectul “Ajutati-I sa zambeasca”. Finantatorul a fost Asociatia TransRivere.

Aceasta reusita a stimulat foarte mult tinerii, le-a dat incredere in ei insisi. Au fost pusi in situatia sa corespondeze cu finantorul , sa contacteze autoritatile locale si partenerii, sa comunice intre ei si cu toti cei implicati, sa respecte termenele planificate, sa se incadreze in bugetul alocat, sa intocmeasca un raport financiar, un raport narativ. Proiectul i-a avut drept beneficiari directi pe copiii de la orfelinatele din oras si un grup de copii ce provin din familii nevoiase. S-a derulat in perioada 1 Iulie – 4 August 2006. Colaborarea cu Fundatia “Sanctuary”, partenera in acest miniproiect, a fost foarte buna. Incheierea proiectului nu a insemnat si incheierea legaturii dintre tineri si copii.Ea a continuat si dupa incheierea proiectului si speram sa fie de lunga durata.S-au legat prietenii frumoase.

La incheierea derularii programului, s-a organizat o dezbatere in care s-a urmarit stimularea voluntarilor de a-si impartasii unii altora cunostintele si deprinderile însuşite prin învăţare experienţială.

In proiect s-au implicat 90 de voluntari : 7 cadre didactice , membri ai asociatiei, 60 de tineri care au participat la activitatile din proiect, 23 parteneri si parinti.

Proiectul a avut ecou in comunitatea, a intarit credibilitatea noastra ca ONG fapt demonstrat de hotărârea consiliului local din 19 septembrie, 2006 de a participa ca partener cu o cofinantare de 10% la un proiect in valoare de 40.000 Euro, pe care intentionam sa-l realizam si care, in cazul in care va fi finantat, va ajuta la crearea in orasul nostru unui centre comunitar de informare şi consiliere care să asigure asistenţă alternativă celei oferite de sistemul public.

Acesta ne indreptateste sa spunem ca programul a produs o schimbare a atitudinii fata de idea de voluntariat, in cadrul comunitatii in care traim.